Ascultați muzica:


Parohia Barnova



Date generale despre Parohia Barnova

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Situată la doar câțiva kilometri de orașul Iași, localitatea Bârnova este așezată într-un spațiu geografic și natural deosebit de frumos.

Denumirea de Bârnova este după numele curat moldovenesc al domnitorului Miron Barnovschi: se pare că pe tatăl lui Miron, Dumitru Barnovschi, îl chema Bărnov, dar studiind, se crede, în Polonia, a fost influențat și la numele său și-a adăugat terminația poloneză "schi", rezultând Barnovschi. Miron Barnovschi a devenit domn al Moldovei în jurul datei de 20 ianuarie 1626 și a fost mazilit de turci în prima parte a lunii iulie a anului 1629. La 2 iulie 1633, prin înșelătorie, a fost atras la Istanbul, unde i s-a tăiat capul. În testamentul său amintește de Mănăstirea Bârnova, ctitoria sa.

Parohia Bârnova are în componența ei satele Bârnova (centrul comunei) și Pietrărie. Slujbele și serviciile religioase se oficiază în biserica "Sf. Ioan Botezătorul", proprietate a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, parohia începând deja demersurile legate de construirea unei biserici parohiale.

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" - Bârnova a fost construită între anii 1942-1947 de către frații Ion I. Inculeț și Georgel I. Inculeț, fiii marelui om politic Ion C. Inculeț și ai soției acestuia, Ruxandra Inculeț. Inițial capelă familială, ea a fost ridicată pe terenul familiei Inculeț imediat după trecerea la Domnul a celor doi soți: Ion C. Inculeț - Profesor Academician, Președinte al Sfatului Țării în perioada 1917-1918, Vicepreședinte al Consiliului de Miniștri între 1936-1937 al României Mari și Ruxandra Inculeț - înainte de căsătorie Principesa Ruxandra Bașotă. Pictura bisericii, inedită, a fost realizată în anul 1947 de Profesorul Universitar Ștefan Constantinescu de la Facultatea de Belle Arte din București. Aici nu s-a slujit până în anul 1992 decât de două ori pe an, la hram, biserica parohială fiind la Mănăstirea Bârnova, desființată ca mănăstire până după 1989.


Rămășițele pământești ale celor doi boieri (Ion și Ruxandra Inculeț) au fost aduse la Bârnova în ziua de 7 iunie 1942, ele aflându-se acum în incinta bisericii.

Prin voia ctitorilor, capela, împreună cu pământul deținut de familia Inculeț au fost donate în anul 1948 Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În prezent, terenul ce s-a mai putut recupera, împreună cu casa boierească și biserica "Sf. Ioan Botezătorul" formează Centrul "Ion Inculeț" al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Biserica rămâne în folosul parohiei până la construirea bisericii parohiale.

Iată câteva activități administrative și cultural-pastorale desfășurate la Parohia Bârnova în anul 2001:

• s-a realizat, cu ajutorul Primăriei, un modern sistem de iluminat exteriorul bisericii;

• s-a amenajat, dintr-o modestă magazie, o frumoasă casă de prăznuire, sfințită în ziua de Duminică, 10 Iunie 2001, imediat după Sfânta Liturghie;

• s-au făcut demersuri pentru realizarea mobilierului din altar. S-a primit ajutorul P.Cuv. Pr. Arhim. Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia și a P.Cuv. Varsanufie Jebura, iconomul Mănăstirii Golia, unde mobilierul a fost realizat, într-o foarte mare măsură sponsorizat prin bunăvoința părinților amintiți;

• în ziua de 24 mai 2001, cu ocazia Zilei Eroilor, s-a oferit, în colaborare cu Primăria Bârnova, Distincții de Onoare pentru fiecare veteran, diplomele fiind semnate de cei trei preoți parohi ai parohiilor ce ființează pe raza Comunei Bârnova (Bârnova, Todirel și Păun) și de Dl. Primar. Mai mult, conducerea primăriei a hotărât acordarea sumei de 150000lei, fiecărui veteran în parte (aceștia au fost în număr de 22);

• ca de obicei, și anul acesta, la sfârșitul anului școlar, la școlile din parohie (Bârnova și Pietrărie) s-au organizat serbări de sfârșit de an, în cadrul cărora au fost premiați elevii merituoși. De data aceasta s-a implicat și parohia prin aceea că, pentru prima oară, s-au oferit premii elevilor premianți: cărți și reviste bisericești. Ne-am bucurat de bunăvoința D-lui Dir. Coord. Damian Sfetcu, care a acceptat implicarea Parohiei în acest mod;

• Duminică, 1 Aprilie 2001, s-a desfășurat în Parohia Bârnova o acțiune inedită: o manifestare spiritual-culturală intitulată "Postul - cale spre mântuire". Această acțiune a fost organizată de Parohia Bârnova în colaborare cu Radio TRINITAS al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, desfășurându-se sub înalta binecuvântare a Înalt Prea Sfințitului Daniel Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Manifestarea a avut loc la Căminul Cultural din localitate, sala fiind amenajată deosebit pentru acest moment datorită sprijinului primit din partea credincioșilor și a autorităților locale. Ca oaspeți care au conferențiat pe tema postului au fost P.Cuv. Părinte Arhimandrit Varlaam Merticariu, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Dl. Prof. Univ. Dr. Petre Dumitrescu, Cancelar al Facultății de Filosofie din Iași și Dl. Doctor Nicolae Mihu. Aceștia au fost întâmpinați cu pâine, sare și flori de către organizatori.

La manifestare au participat câteva sute de localnici, oaspeți din afara parohiei, precum și numeroși preoți.

Întreaga acțiune a fost transmisă în direct la Radio Trinitas, programul cuprinzând conferințele pe tema postului susținute de cei trei invitați, răspunsuri la întrebările adresate acestora, cântări religioase interpretate de membri ai Coralei Trinitas și de corul de copii al parohiei organizat și condus de D-na Daniela Doroșincă. Despre colaborarea la nivel local dintre autoritățile religioase și cele civile au vorbit Dl. Director coordonator al școlii Damian Sfetcu și Dl. Viceprimar Ilie Meiu.

Manifestarea s-a încheiat cu mulțumirile aduse de cei doi moderatori - P.C. Pr. Paroh Mihai Doroșincă și Dl. Nicolae Dima, Redactor Șef la Radio Trinitas - tuturor celor care au sprijinit realizarea acestei acțiuni. La final toți cei prezenți au cântat "Tatăl nostru", primind apoi binecuvântarea P.Cuv. Părinte Varlaam Merticariu.

Imediat după aceea, oaspeții prezenți au fost invitați de către Domnul Viceprimar, în numele conducerii Primăriei Bârnova (și desigur și în numele Domnului Primar Victor Chirilă care nu a putut fi prezent dar care ne-a ajutat foarte mult) la sediul primăriei, unde s-a oferit un dineu celor prezenți.

• ziua de Duminică, 25 Martie 2001, de sărbătoarea "Buna Vestire", a fost deosebită pentru credincioșii Parohiei Bârnova și pentru oaspeții care au vizitat biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". Aceasta pentru că, respectând obiceiul local, aici s-a săvârșit, pe lângă programul liturgic specific sărbătorii și o slujbă de pomenire a marelui om politic Ion C. Inculeț, a cărui familie a ctitorit biserica mai sus amintită. El a fost Președinte al Sfatului Țării din Basarabia (1917-1918), în această calitate participând direct la înfăptuirea unirii cu România Mare - 27 Martie 1918.

Organizatorii acestei manifestări au fost Fundația "Cultura Fără Frontiere", Primăria Bârnova și Parohia Bârnova, întreaga acțiune bucurându-se de binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Daniel Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, delegat fiind P.C. Pr. Dr. Dan Sandu, Director al Institutului Ecumenic "Sfântul Nicolae";

• în perioada 11 - 13 iulie 2001, la Centrul "Ion Inculeț" - Bârnova s-a desfășurat o acțiune inedită pentru acest spațiu: o tabără pentru copii. Aici au fost invitați să-și petreacă trei zile de vacanță copiii de la Căminul "Sfântul Andrei" - Iași (20 de persoane). Finanțarea acestei tabere a fost realizată de Sectorul de Asistență Socială al Protopopiatului II Iași. Masa a fost asigurată, în urma acestei finanțări, de o familie de buni credincioși ai Parohiei Bârnova, parohia numărându-se printre organizatori. Cazarea a fost în corturi, acestea fiind puse la dispoziție de Institutul Ecumenic "Sfântul Nicolae", transportul fiind asigurat de Parohia "Izvorul Tămăduirii" - Iași.

Programul copiilor a fost foarte variat. Astfel, ei au vizitat Mănăstirea Bârnova, au efectuat drumeții, au jucat jocuri. În cele două seri cât au stat în tabără, după cină, ei au mers în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din incinta Centrului și s-au rugat.

Întregul program s-a încheiat în după-amiaza zilei de 13 iulie, atât organizatorii cât și participanții fiind foarte mulțumiți, cei dintâi făcându-și deja planuri legate de alte astfel de acțiuni ce s-ar putea desfășura la Centrul "Ion Inculeț" - Bârnova.

• în data de 16 septembrie 2001 s-a organizat o manifestare cu copii din 6 parohii: "Intrarea Domnului în Ierusalim" (Preot Paroh Dumitru Boboc), "Sfântul Ștefan" (Preot Paroh Dumitru Mihăilă), "Ziua Crucii" (Preot Paroh Vasile Chiroșcă), "Sfinții Brâncoveni" (Preot Paroh Neculai Dorneanu), "Sfântul Duh" (Preot Paroh Dumitru Carp), Bârnova (Preot Paroh Mihai Doroșincă). Organizatori: Sectorul de Asistență Socială al Protopopiatului II Iași, Centrul "Ion Inculeț" - Bârnova, cele 6 parohii amintite mai sus.

Cei aproximativ 100 de copii au participat la un program complex desfășurat în incinta Centrul "Ion Inculeț" - Bârnova. Astfel, ei s-au rugat în biserică împreună, fiecare grup parohial cântând câte două cântări, li s-au citit rugăciuni la începerea noului an școlar. De asemenea, li s-a oferit câte un pachețel cu mâncare, au putut viziona casete video cu documentare de la Locurile Sfinte și desene animate, s-au jucat etc.


Ion C. Inculet - Notita biografica

Casa Ion Inculet
Casa Ion Inculeț

Ion Inculeț s-a născut la 8 aprilie 1884 în satul Ialoveni - Chișinău. Când, la 27 martie 1917 la Petrograd, s-a constituit sovietul deputaților muncitorilor și soldaților, Ion Inculeț, care era conferențiar de astronomie și matematică la Universitatea din Petrograd, s-a alăturat acestei organizații.

La 2 aprilie 1917 s-a format Partidul Național Moldovenesc cu un program care prefigura o largă autonomie a Basarabiei și cerea constituirea Sfatului Țării, cu rol de conducere executivă. Ion Inculeț revine în Basarabia, iar la 21 noiembrie 1917 este ales Președintele Sfatului Țării, în această calitate, alături de Pantelimon Halipa, Boris Epure și Ion Buzdugan, militând activ pentru reîntregirea neamului românesc.

Hotărârea Sfatului Țării din 27 martie 1918 de unire a Republicii Moldovenești (Basarabia) cu România, semnată de Ion Inculeț în calitate de Președinte al Sfatului Țării și de Ion Buzdugan în calitate de secretar, este consfințită ca stare de fapt prin decretul regal semnat la 9 aprilie 1918 de Regele Ferdinand.

Basarabia a început astfel procesul de reîntregire, iar Ion Inculeț a rămas în memoria neamului ca unul din principalii ctitori ai României Mari. Ca semn de prețuire, a fost ales în anul 1918 membru al Academiei Române, Secția Științifică.

În toamna anului 1919 a luat naștere Partidul Țărănesc din Basarabia, condus de Ion Inculeț și de Pan Halipa. Cei doi lideri, făcând parte și din guvernele de la București, au considerat problema regionalismului drept un fenomen periculos în derularea normală a integrării și au propus fuziunea cu partide tradiționale din România.

Ion Inculeț a optat să colaboreze cu liberalii. Ca urmare, în ianuarie 1922, a intrat în guvernul prezidat de Ion I. C. Brătianu, ca Ministru de Stat, iar în anul 1923 gruparea sa a fuzionat cu Partidul Național Liberal.

Ministru de Interne în guvernele liberale care au urmat, viața marelui bărbat a fost marcată în mod tragic de asasinarea de către legionari a Primului Ministru I.G. Duca la 29 decembrie 1933, precum și de cedarea Basarabiei în urma ultimatumului sovietic din 1940.

În această stare tensionată de spirit și sub amenințarea represaliilor legionare (care îl vizau direct ca Ministru de Interne) la 19 noiembrie 1940, Ion Inculeț se stinge din viață. La 7 iunie 1942, rămășițele pământești ale sale și ale soției au fost aduse și depuse în două morminte aflate în incinta bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" Bârnova.


Noul complex bisericesc al Parohiei Barnova

Barnova - imagine generala

Bunul Dumnezeu a rânduit ca începând cu anul 2001, preotul paroh, împreună cu credincioșii Parohiei Bârnova, să înceapă o lucrare deosebită: un complex bisericesc - biserică și casă parohială. Aceste construcții se impun datorită faptului că Parohia nu are o biserică a ei, până acum serviciile religioase oficiindu-se fie la biserica Mănăstirii Bârnova (până în anul 1992, când mănăstirea a fost reînființată), fie la biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" - Inculeț, care, începând cu anul 2001, este parte componentă a Centrului "Ion Inculeț" al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, la Bârnova nu există casă parohială.

Ca urmare, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Daniel Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-au început demersurile legate de construirea Complexului Bisericesc.

Astfel, primele acțiuni au fost legate de găsirea terenului necesar construcțiilor, posibilitatea cumpărării fiind redusă, deoarece parohia are un număr mic de familii, multe dintre ele sărace, trăind doar de pe urma muncii câmpului. A dat bunul Dumnezeu și s-au găsit oameni de bine care ne-au donat terenul respectiv: D-na Stefania, președinta Asociației pentru copii "Il Chicco" ce funcționează pe raza satului Bârnova. De la Asociația respectivă s-au primit 3000 metri pătrați.

În paralel am început demersurile legate de restul lucrărilor: aprobări, garduri împrejmuitoare, iluminatul, proiectul, materiale de construcții, lucrările propriu-zise etc.

Toate acestea necesită foarte mulți bani: multe miliarde de lei, bani pe care parohia noastră, mică și săracă, nu îi are.

În marea lor majoritate credincioșii noștri (aprox. 300 de familii) trăiesc de pe urma muncii câmpului sau din pensii cooperatiste de doar câteva sute de mii de lei.

Această stare de fapt face ca parohia noastră să nu poată susține sub nici o formă numeroasele cheltuieli legate de construirea complexului bisericesc.

Adresăm pe această cale rugămintea tuturor oamenilor de bine de a ne ajuta, fie cu bani, fie cu materiale, fie în alt mod.

În speranța că prezentul apel pentru sprijinirea proiectului propus de noi va găsi ecou în sufletele dumneavoastră, vă rugăm să ne îngăduiți să vă facem cunoscut numărul de cont al parohiei noastre: 251101030875, deschis la C.E.C. Iași.

Fie ca Bunul Dumnezeu să binecuvinteze și să răsplătească ajutorul și dragostea tuturor și a fiecăruia în parte.